banner_virtueelracen.jpg

Virtueel racen rijden

Het bestaansrecht van Simrace Vereniging Nederland is het organiseren van simrace-evenementen. Dat gebeurt dan ook op wekelijkse basis. Met uitzondering van de zomerperiode waarin minder races worden gehouden in verband met de zomervakantie, vinden er altijd minstens één en vaak twee evenementen per week plaats die meetellen voor een kampioenschap of toernooi. De servers draaien dag en nacht zodat elk lid online kan oefenen.

De hoofdmoot van de evenementen die door SRVN worden opgezet staan in het teken van een kampioenschap, maar jaarlijks worden er ook een aantal losse evenementen georganiseerd die afwijken van de standaardevenementen. Tussen de competitieseizoenen door wordt er getest voor het aanstaande seizoen en daarnaast biedt SRVN de mogelijkheid in die periode eens met heel andere racewagens te rijden dan gebruikelijk in de kampioenschappen.

 

Inschrijven voor een kampioenschap

De inschrijvingen voor kampioenschappen beginnen enkele weken voor aanvang van het kampioenschap. De exacte data worden aangekondigd via een nieuwsbericht op de website, waarna de instructies voor het inschrijven te vinden zijn op het forum. Een teameigenaar meldt dan zijn team en coureurs aan voor het kampioenschap en levert zijn auto-ontwerp in.

Wanneer de inschrijven sluiten, worden alle ingeleverde bestanden verwerkt en gebundeld om vervolgens te worden aangeboden als download.

 

Benodigdheden

Simulatiesoftware

Simracen wordt gedaan met behulp van simulatiesoftware, vaak in de vorm van een computerspel. De markt voor deze spellen is niet bijzonder groot, omdat de instapdrempel relatief hoog is. Simracespellen onderscheiden zich van andere racespellen voornamelijk op het gebied van weggedrag. Veel racespellen bieden auto's aan die zich gemakkelijk laten besturen zonder echt realistisch aan te voelen. Bij simracespellen is dit niet het geval. Bijna elke spelontwikkelaar in deze markt richt zich primair op het leveren van realistisch weggedrag in combinatie met realistisch geluid. De consequentie is doorgaans dat er dan op grafisch gebied moet worden ingeleverd om te voorkomen dat het spel buitenproportionele systeemeisen krijgt. Simrace Verenging Nederland werkt met simracespellen. Hieronder vind je een kort overzicht van de bij SRVN gebruikte software.

Simulatie software: rFactor 2

Overige software: TeamSpeak

Benodigde hardware

Om te kunnen simracen dien je te beschikken over een standaard desktop. Dat wil zeggen: een PC, een monitor, een toetsenbord en een muis. Aanbevolen wordt om de PC te voorzien van een redelijk krachtige processor, voldoende werkgeheugen en een grafische kaart. Aangezien de software nogal eens wordt doorontwikkeld, is het moeilijk om gedetailleerde specificaties te geven. Het is daarom aan te raden de minimum vereisten van de software op te zoeken bij de fabrikant. Moderne laptops met krachtige processors en losse grafische kaarten zijn tegenwoordig ook al vaker geschikt om zwaardere games op te spelen.